Op 9 januari 2025 is het dashboard ‘Uitvoering Brede Regeling Combinatiefuncties’ in samenwerking met het Mulier Instituut geactualiseerd. Gemeenten kunnen de meest recente informatie over de inzet van buurtsport- en cultuurcoaches nu eenvoudig raadplegen op Waarstaatjegemeente.nl.
Het realiseren van alternatieve verblijven voor vleermuizen is een voorwaarde voor de landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren (NVI). Om geschikte locaties daarvoor te vinden kunnen gemeenten nu gebruikmaken van nieuwe data die zijn toegevoegd aan Datavoorziening Energietransitie Gebouwde Omgeving (DEGO)
Ga naar DEGO
Op 10 december 2024 zijn de nieuwste gegevens van het dashboards Beschermd Thuis en Aanpak Dakloosheid gepubliceerd. De gegevens van uw gemeente zijn nu beschikbaar en kunt u hier bekijken.
De vernieuwde Monitor Huisvesting Aandachtsgroepen is nu beschikbaar op Waarstaatjegemeente.nl. In deze versie zijn nieuwe aandachtsgroepen toegevoegd, waaronder (EU-)arbeidsmigranten. En de monitor biedt ook een handige dashboardfunctie waarmee gebruikers gegevens kunnen bekijken tot op het niveau van woondealregio’s.
Ga naar de Monitor Huisvesting Aandachtsgroepen
De eerste resultaten van de Monitor Dakloosheid zijn gepubliceerd. Deze nieuwe monitor geeft regionale cijfers over het aantal dakloze personen in noodopvang en tijdelijke opvang in 2022 en 2023. Gemeenten kunnen nu op Waarstaatjegemeente.nl eenvoudig hun eigen cijfers bekijken en gebruiken als basis voor lokale beleidsvorming en gesprekken over dakloosheid.
De monitor is het resultaat van een samenwerking tussen het CBS, de VNG, het ministerie van VWS en branchevereniging Valente. Het CBS verzamelde en publiceerde de gegevens, die zijn aangeleverd door centrumgemeenten en maatschappelijke opvangorganisaties.
De VNG lanceert AMIGO, een innovatieve tool op Waarstaatjegemeente.nl. AMIGO biedt beleidsmakers unieke domeinprofielen en krachtige vergelijkingen tussen soortgelijke gemeenten. Het stelt gemeenten in staat diepgaande analyses en strategische inzichten te verkrijgen.
Uit de nieuwste cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD) blijkt dat 32% van de 75-plussers in Nederland in het eerste halfjaar van 2024 gebruik maakt van een Wmo-maatwerkvoorziening. De cijfers, gepubliceerd door het CBS, zijn nu beschikbaar op Waarstaatjegemeente.nl.
Bekijk de cijfers van uw gemeente in de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein
De financiële conditie van gemeenten is opnieuw in kaart gebracht door de VNG en is inzichtelijk gemaakt op waarstaatjegemeente.nl. Op basis van de openbare IV-3 cijfers van de jaarrekeningen 2023 blijkt dat het aantal gemeenten met financiële problemen in 2023 verder is toegenomen.
Het CBS heeft de voorlopige cijfers over jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering voor het eerste halfjaar van 2024 gepubliceerd. Deze cijfers zijn nu ook te vinden op Waarstaatjegemeente.nl.
Tijdens het VNG Uitvoeringscongres heeft Waarstaatjegemeente.nl de kracht van de API (Application Programming Interface) uitgelicht.
De database van Waarstaatjegemeente.nl is uitgebreid met een selectie van kubusdatasets. Dit maakt het makkelijker om door de database te navigeren en biedt nieuwe mogelijkheden voor gemeentemedewerkers om rapportages te maken. Bekijk onze instructievideo om te leren hoe dit werkt!
Gemeenten en gemeentelijke regelingen zijn goed op weg met de implementatie Wet open overheid (Woo), maar het werk is nog niet klaar. De jaarlijkse monitor van de VNG toont betere resultaten dan in 2023. Nu is het zaak door te pakken tot alle doelstellingen zijn gehaald.Bekijk de uitkomsten van de monitor op Waarstaatjegemeente.nl.
Van jeugdzorg, jeugd-GGZ opvoedhulp tot jeugdbescherming. Hoe krijg je grip op de complexiteit van zorgketens en de diversiteit van de diensten en producten in de jeugdzorgsector? Hoe bepaal je of interventies effectief zijn? Een innovatieve nieuwe ketenanalyse techniek op basis van machine learning moet daarin verandering brengen, en uiteindelijk de kwaliteit en efficiëntie van de jeugdzorg helpen verbeteren.
De cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein op Waarstaatjegemeente.nl zijn geactualiseerd. Zo zien we in de cijfers, die betrekking hebben op 2023 en deels al 2024, dat 94,8% van de 70-plussers in Nederland zelfstandig wonend zijn. Dit is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar (95,1%).
Het nieuwe Verhuizingendashboard van Waarstaatjegemeente.nl en CBS toont verhuisbewegingen van personen van 18 jaar en ouder tussen 2017 en 2022.
Het Dashboard Aanpak Dakloosheid monitort de voortgang van de uitvoering van het Nationaal Actieplan Dakloosheid per Maatschappelijke Opvangregio. Te zien is dat alle regio’s zich inspannen voor het actieplan, maar ook dat de startsituatie, het tempo en de politieke urgentie overal verschilt.
Waarstaatjegemeente.nl heeft een nieuwe toevoeging aan zijn dashboard: gegevens over gemelde incidenten bij de brandweer. Deze gegevens zijn afkomstig van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) en bieden inzicht in de brandweeractiviteiten op gemeentelijk niveau.
6 juni 2024 vond in Utrecht de WSJG-API-netwerkwerkbijeenkomst plaats. De deelnemers wisselden ervaringen en praktische tips uit.
Waarstaatjegemeente.nl introduceert een innovatieve typologie van Nederlandse gemeenten om beleidsmakers en onderzoekers te helpen bij een beter begrip van de wijze waarop maatschappelijke vraagstukken zich lokaal manifesteren. De typologie biedt een gestructureerd kader voor beleidsinterventies.
Waarstaatjegemeente.nl heeft de nieuwe monitor huisvesting aandachtgroepen gepubliceerd. De monitor geeft inzicht in de huisvestingsopgave van een aantal aandachtsgroepen. Deze eerste versie wordt verder uitgebreid, zodat hij voldoende informatie biedt voor gemeenten en andere partijen om regionale afspraken te maken en de voortgang te monitoren.
De nieuwste cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD) zijn gepubliceerd op Waarstaatjegemeente.nl. Deze cijfers laten zien dat het aantal gebruikers van Wmo-maatwerkvoorzieningen op landelijk niveau vrijwel hetzelfde is gebleven vergeleken met vorig jaar.
Bekijk de nieuwe cijfers van de GMSD over Wmo-gebruik op waarstaatjegemeente.nl.
Het dashboard Beschermd Wonen is vervangen voor een nieuw dashboard met aangepaste indicatoren. Doel is om zicht te houden op de beweging van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis. Zo hebben we regionaal inzicht in de voortgang en kunnen we van elkaar leren en waar nodig elkaar ondersteunen.
Bekijk het nieuwe Dashboard Beschermd Thuis
Waarstaatjegemeente.nl is voortdurend in ontwikkeling door nieuwe mogelijkheden met de data en het platform en de wensen van onze gebruikers.
Het Global Goals dashboard biedt nu een nog completer en gebruiksvriendelijker overzicht van de stand van gemeenten op de Global Goals. Dit dashboard op Waarstaatjegemeente.nl helpt gemeenten op weg met het meetbaar maken van de Global Goals.
Ga naar het vernieuwde dashboard
Wereld GIS Dag is een goede gelegenheid om het belang van geografische informatie voor gemeenten te benadrukken. Geografische informatie speelt onder andere een belangrijke rol bij thema’s als energietransitie en de aanpak van ondermijning.
Op 8 november is er extra aandacht voor ruimtelijke ordening tijdens de ‘Wereld Urbanisme Dag’. Bevolkingsdichtheid is een belangrijke factor bij het ontwerpen van steden. Uit gegevens van waarstaatjegemeente.nl blijkt dat de bevolkingsdichtheid van Wassenaar exact overeenkomt met het Nederlandse gemiddelde.
Na een piek tijdens de coronapandemie is het percentage inwoners dat zich eenzaam voelt afgenomen, maar met name onder kwetsbare mensen blijft het hoog. Tegengaan van eenzaamheid is een collectieve verantwoordelijkheid die om blijvende aandacht vraagt. Dit blijkt uit een analyse van de Burgerpeiling van Mark Gremmen (onderzoeker bij VNG).
Van data tot waardevolle informatie. Stop uw goodybag vol met VNG-toepassingen tijdens het VNG Uitvoeringscongres.
Waarstaatjegemeente.nl biedt nu een geografische kaart om gemeenten te helpen bij het inventariseren van woningen die in aanmerking kunnen komen voor de Specifieke Uitkering (SpUk) van de Lokale Aanpak Isolatie. De eerste tranche van deze regeling loopt tot 31 oktober.
Vanuit de CBS studio gaan zij het gesprek aan met sprekers van verschillende gemeenten en de VNG over hoe er datagedreven wordt gewerkt in hun eigen organisatie. Hierbij worden ook enkele praktijkvoorbeelden gegeven. We nodigen u van harte uit om hieraan deel te nemen.
26 juni vond het webinar 'Wegwijs in Waarstaatjegemeente.nl' plaats.
In 2022 maakte 29,3 procent van de personen van 85 jaar of ouder gebruik van hulp bij het huishouden. Het gaat hierbij om hulp bij het huishouden die als maatwerkvoorziening in de Wmo aan inwoners is verstrekt. In de leeftijdscategorie 75 - 84 jaar maakte 14,7 procent gebruik van hulp bij het huishouden.
Aan de hand van de cijfers van het platform Waarstaatjegemeente houdt de gemeenteraad van Etten-Leur vinger aan de pols hoe de gemeente presteert. Raadsgriffier Wim Voeten gebruikt het platform regelmatig om te kijken of interventies of inspanningen effect hebben. ‘Je weet door het raadplegen van deze cijfers of je op koers bent en blijft.’
Vrijdag 10 februari was het Warmetruiendag. De dag herinnert ons eraan dat met tal van maatregelen energie valt te besparen. Ook in kantoren. Cijfers op Waarstaatjegemeente.nl laten echter zien dat in veel gemeenten er nog veel kantoorpanden zijn die nog geen groen energielabel (C en lager) hebben.
Van 30 januari tot en met 24 februari kunnen gemeenten weer Wmo-gegevens aanleveren aan het CBS voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van het dataplatform waarstaatjegemeente.nl.
Het gaat om gegevens over het tweede halfjaar van 2022 en eventueel een herziene aanlevering over het eerste halfjaar van 2022.
Van 30 januari tot en met 24 februari kunnen gemeenten weer de Wmo-gegevens aanleveren aan het CBS voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van het dataplatform waarstaatjegemeente.nl.
Het gaat om gegevens over het tweede halfjaar van 2022 en eventueel een (correctie)levering over het eerste halfjaar van 2022. Er is deze aanleverperiode geen uitvraag voor de monitor Dakloosheid.
Waarstaatjegemeente.nl heeft de Wmo-gemeentevergelijker gevuld met de meest actuele data over de gemeenten. De selectietool stelt gemeenten in staat binnen het sociaal domein vergelijkbare gemeenten te vinden op bevolkings- en beleidskenmerken.
Van 29 augustus tot en met 30 september 2022 kunt u als gemeente weer Wmo-gegevens aanleveren aan het CBS voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van het dataplatform waarstaatjegemeente.nl.
Het gaat om gegevens over het eerste halfjaar van 2022 en eventueel een herziene aanlevering over het tweede halfjaar van 2021 én (eenmalig) het eerste halfjaar van 2021.
Het CBS heeft helaas moeten constateren dat er zich een fout bevindt in de verwerking van de data van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD) over het tweede halfjaar van 2020 en 2021. Het samenvoegen van de aangeleverde gegevens over het 1e en 2e halfjaar van 2020 en 2021 heeft voor individuele gemeenten geleid tot te vroege einddatums van bepaalde Wmo-arrangementen. Hierdoor worden er bij een aantal gemeenten minder Wmo-cliënten in het tweede halfjaar geteld dan er daadwerkelijk zijn. Afhankelijk van de manier van registreren kan dit aantal voor individuele gemeenten fors lager zijn. We betreuren dit zeer. Dit heeft geen gevolgen voor de cijfers over het hele jaar en het eerste halfjaar van beide jaren. Daarom adviseren wij om vooralsnog de cijfers over het hele jaar te gebruiken.
Het landelijk beleid om mensen langer thuis te laten wonen is duidelijk zichtbaar in het aantal cliënten dat ‘Zorg thuis’ ontvangt. In de afgelopen 4 jaar stijgt namelijk het aandeel cliënten dat gebruik maakt van ‘zorg thuis’ in de langdurige zorg. Is het aandeel cliënten dat ‘Zorg thuis’ ontvangt in 2017 16%, 4 jaar later is dit met 6% toegenomen tot 22% van het totaal aantal cliënten binnen de Wlz.
Tijdens de Coronacrisis in 2020 en 2021 heeft Waarstaatjegemeente.nl een aantal dashboards ontwikkeld die inzicht gaven in de stand van zaken rond de epidemie en de economische en maatschappelijke impact van Corona in gemeenten.
Vandaag, 12 mei, verschijnen in de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van Waarstaatjegemeente, de nieuwe gemeentelijke cijfers over Wmo.
Voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein leveren gemeenten zelf de gegevens over de Wmo aan bij het CBS. Van de 345 Nederlandse gemeenten maken 327 gemeenten hun Wmo- cijfers op dit platform openbaar. De vandaag gepubliceerde cijfers hebben betrekking op het tweede halfjaar van 2021. Ook zijn de definitieve cijfers over het eerste halfjaar van 2021 gepubliceerd. De GMSD is verder geactualiseerd met o.a. de beleidsinformatie jeugd.
Vandaag, 9 december, verschijnen in de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van Waarstaatjegemeente, de nieuwe gemeentelijke cijfers over Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en Jeugd. Van de 352 Nederlandse gemeenten maken 320 gemeenten hun Wmo- cijfers op dit platform openbaar. De vandaag (voorlopig) gepubliceerde cijfers hebben betrekking op het eerste halfjaar van 2021. Hiernaast zijn de definitieve cijfers over het tweede halfjaar van 2020 gepubliceerd voor 325 gemeenten. Voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein leveren gemeenten zelf de gegevens over de Wmo aan bij het CBS.
De Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van Waarstaatjegemeente, heeft nieuwe gemeentelijke cijfers gepubliceerd over het gebruik van de Participatiewet, stapeling van voorzieningen, beschermd wonen en de woonsituatie van personen van 70 jaar of ouder. De (meeste) data heeft betrekking op het tweede halfjaar van 2020. Bekijk de cijfers op het dashboard Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein.
De Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van Waarstaatjegemeente, bevat de nieuwe gemeentelijke cijfers over Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en Jeugd. Van de 352 Nederlandse gemeenten maken 322 gemeenten hun cijfers over de Wmo op dit platform openbaar. De (voorlopig) gepubliceerde cijfers hebben betrekking op het tweede halfjaar van 2020 en op heel 2020. Hiernaast zijn de definitieve cijfers over het eerste halfjaar 2020 gepubliceerd voor 334 gemeenten. Voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein leveren gemeenten zelf de gegevens over de Wmo aan bij het CBS.
De aanleverperiode van gegevens voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD) is verlengd. U heeft nu tot en met vrijdag 12 maart de tijd om uw Wmo cliëntgegevens over het tweede halfjaar van 2020 aan te leveren bij het CBS. Ook een eventuele herlevering over het eerste halfjaar van 2020 blijft tot die tijd mogelijk.
Toezicht en handhaving Wmo en Jeugdwet maakt deel uit van de Monitor Sociaal Domein. Voor het tweede jaar op rij zette VNG Naleving een vragenlijst uit onder gemeenten waarmee het de stand van dit toezicht peilde. De resultaten vindt u op waarstaatjegemeente.nl.
Tot en met 5 maart a.s. kunt u weer gegevens aanleveren voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Het gaat om gegevens over het tweede halfjaar van 2020 en eventueel een herziene aanlevering over het eerste halfjaar van 2020.
De Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van Waarstaatjegemeente, heeft nieuwe gemeentelijke cijfers gepubliceerd over het gebruik van de Participatiewet en de zogenoemde stapeling van voorzieningen. Die laatste cijfers geven inzicht in het aantal huishoudens dat gebruikmaakt van twee of meer gemeentelijke voorzieningen in het sociaal domein: de Wmo, de Jeugdwet en/of de Participatiewet. De gegevens hebben betrekking op het eerste halfjaar van 2020.
Van 1 februari tot en met 5 maart kunt u als gemeente weer gegevens aanleveren voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Het gaat om gegevens over het tweede halfjaar van 2020 en eventueel een herziene aanlevering over het eerste halfjaar van 2020.
Op 1 december 2020 publiceerde Waarstaatjegemeente in samenwerking met het Mulier Instituut nieuwe data afkomstig uit de monitor Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC). Vanaf 1 januari 2019 is de Brede Regeling Combinatiefuncties van kracht, met als doel om het aantal buurtsport- en cultuurcoaches uit te breiden.
De afgelopen maanden heeft Waarstaatjegemeente de financiële data over de gevolgen van de coronacrisis sterk uitgebreid. Op het platform staat nu recente data in tien categorieën: parkeerbelasting, toeristenbelasting, openbare orde & veiligheid, musea, sport, cultuur, afval, sociaal domein, onderwijs en ‘leges en andere rechten’.
Vandaag verschijnen in de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van Waarstaatjegemeente, de nieuwe gemeentelijke cijfers over Jeugd en Wmo. Van de 355 Nederlandse gemeenten maken 327 gemeenten, ruim 92 procent, hun cijfers over de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) op dit platform openbaar. De cijfers hebben betrekking op het eerste halfjaar van 2020.
Met ingang van 23 oktober 2020 is het dashboard Sustainable Development Goals niet langer onderdeel van Waarstaatjegemeente. Dit dashboard was gewijd aan de in 2015 door de Verenigde Naties vastgestelde doelstellingen die samen een mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030 vormen.
De aanleverperiode van gegevens voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD) is verlengd. U heeft nu tot en met vrijdag 9 oktober de tijd om uw Wmo cliëntgegevens over het eerste halfjaar van 2020 aan te leveren bij het CBS. Ook een eventuele herlevering over het tweede halfjaar van 2019 blijft tot die tijd mogelijk.
Gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente is sinds april 2020 uitgebreid met een dashboard over de impact van de coronacrisis op de Nederlandse gemeenten. Naast informatie over de verspreiding van het virus biedt Waarstaatjegemeente hiermee zicht op de gevolgen van de crisis in brede zin: economie, werkgelegenheid, sociaal domein, openbare orde en veiligheid en mobiliteit.
Van 31 augustus tot en met 2 oktober kunt u als gemeente weer gegevens aanleveren voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD). Het gaat om gegevens over het eerste halfjaar van 2020 en eventueel een herziene aanlevering over het tweede halfjaar van 2019.
Het speciale dashboard over de impact van de coronacrisis op de Nederlandse gemeenten, onderdeel van dataplatform Waarstaatjegemeente, is uitgebreid met een aantal nieuwe indicatoren. Zo is nu per gemeente het aantal zelfstandig wonende personen van 70 jaar en ouder toegevoegd, net als het aantal meldingen over geluidsoverlast en het aantal toekenningen van de NOW-regeling, de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid. Binnenkort is ook het aantal nieuwe vestigingen van bedrijven in alle gemeenten te vinden op Waarstaatjegemeente.
De Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van Waarstaatjegemeente, heeft nieuwe gemeentelijke cijfers gepubliceerd over het gebruik van de Participatiewet en de zogenoemde stapeling van voorzieningen. Die laatste cijfers geven inzicht in het aantal huishoudens dat gebruikmaakt van twee of meer gemeentelijke voorzieningen in het sociaal domein: de Wmo, de Jeugdwet en/of de Participatiewet. De gegevens hebben betrekking op het tweede halfjaar van 2019. Bekijk de cijfers.
Het dashboard Openbare Orde en Veiligheid op gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente is vernieuwd.
Gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente is uitgebreid met een speciaal dashboard over de impact van de coronacrisis op de Nederlandse gemeenten. Naast informatie over de verspreiding van het virus wil Waarstaatjegemeente zicht bieden op de gevolgen van de crisis in brede zin: economie, financiën, onderwijs, sociaal domein en openbare orde en veiligheid. Daarom bevat het dashboard ook recente gegevens over de woningmarkt, het aantal WW-uitkeringen en het aantal banen in sectoren waar krimp verwacht wordt. Bekijk het dashboard over de coronacrisis.
Vandaag verschijnen op de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van Waarstaatjegemeente, de nieuwe gemeentelijke cijfers over Jeugd en Wmo. De cijfers hebben betrekking op het tweede halfjaar van 2019. Bekijk de cijfers hier.
Met ingang van 1 mei 2020 beschikt Waarstaatjegemeente over een publicatiekalender. Deze kalender richt zich op de bronnen die de gegevens voor Waarstaatjegemeente leveren, zoals het CBS, DUO, de RDW en het RIVM.
Gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente lanceert op 30 januari 2020 het nieuwe dashboard Sport en Cultuur. Dit dashboard geeft inzicht in bijvoorbeeld het aantal sportende inwoners, het aantal musea en het aantal monumenten in een gemeente. Hier vindt u ook de gemeentelijke uitgaven per inwoner aan sport, cultuur en recreatie. Daarnaast geeft het dashboard cijfers over de zogenoemde Brede Regeling Combinatiefuncties, die onder meer zorgt voor de beschikbaarheid van sport- en cultuurcoaches in gemeenten. De data op dit dashboard is afkomstig van onder meer NOC*NSF, het RIVM en het Mulier Instituut.
De Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van Waarstaatjegemeente, heeft nieuwe gemeentelijke cijfers gepubliceerd over het gebruik van de Participatiewet en de zogenoemde stapeling van voorzieningen. Die laatste cijfers geven inzicht in het aantal huishoudens dat gebruikmaakt van twee of meer gemeentelijke voorzieningen in het kader van de Wmo, de Jeugdwet en/of de Participatiewet.
In 2019 heeft het VNG Kenniscentrum Handhaving en Naleving voor het eerst een vragenlijst over toezicht en handhaving Wmo en Jeugdwet uitgezet. De resultaten daarvan staan nu op www.waarstaatjegemeente.nl.
Ruim 1 miljoen mensen maakten in het eerste halfjaar van 2019 gebruik van een Wmo-maatwerkvoorziening. Dat aantal is 4 procent hoger dan een jaar eerder. Van hen maakt 36 procent gebruik van hulp in het huishouden, een stijging van 8 procent ten opzichte van de eerste helft van 2018. Van hulpmiddelen en diensten wordt door 65 procent van de cliënten gebruik gemaakt, een stijging van 2 procent.
Gemeenten zijn verplicht om jaarlijks onderzoek te doen naar de ervaringen van inwoners die gebruikmaken van voorzieningen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De onderzoeksresultaten van 2019 vindt u op gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente. Het gaat om de gegevens die tot de deadline van 31 oktober 2019 zijn aangeleverd.
Gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente lanceert dit najaar twee nieuwe en twee vernieuwde dashboards. Alle vier hebben ze betrekking op het fysieke domein. Nieuw zijn de dashboards Mobiliteit en Infrastructuur en Duurzame Leefomgeving. De dashboards Energietransitie en Bouwen en Wonen zijn verrijkt met nieuwe data en indicatoren.
De aanleverperiode van gegevens voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD) is verlengd. U heeft nu tot en met vrijdag 11 oktober de tijd om uw Wmo-gegevens over de eerste helft van 2019 aan te leveren. Tot die tijd kunt u ook nog een eventuele herlevering over de tweede helft van 2018 doen. De periode waarin u uw levering vervolgens eventueel nog kunt intrekken blijft ongewijzigd en loopt van 7 tot en met 18 oktober.
Het ministerie van VWS heeft onderzoeksbureau Enneüs opdracht gegeven om de verwerking van de uitkomsten van het cliëntervaringsonderzoek Wmo te verzorgen. In juli 2019 heeft het ministerie de gemeenten hierover met een brief (PDF) geïnformeerd. Vanaf 1 september 2019 kunnen gemeenten hun gegevens bij het bureau aanleveren.
Verkeersveiligheid raakt ons allemaal. In een dichtbevolkt land als Nederland is het een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat alle weggebruikers veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. De situatie is de laatste jaren verslechterd; het aantal ernstig verkeersgewonden blijft stijgen en ook het aantal verkeersdoden neemt weer toe. (verkeersveiligheid2030.nl)
In afstemming met de Werkgroep Stuurinformatie Dienstverlening en Digitalisering is besloten dit jaar geen onderzoek te doen naar de digitale volwassenheid van het aanbod van de gemeenten.
De Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van Waarstaatjegemeente, heeft de nieuwe gemeentelijke cijfers gepubliceerd over het gebruik van de Participatiewet en de zogenoemde stapeling van voorzieningen. Die laatste cijfers geven inzicht in het aantal huishoudens dat gebruikmaakt van twee of meer gemeentelijke voorzieningen in het kader van de Wmo, de Jeugdwet en/of de Participatiewet. De gegevens hebben betrekking op het tweede halfjaar van 2018.
Sinds de invoering van de Wmo 2015 en de Jeugdhulp zijn gemeenten verplicht om jaarlijks een onderzoek uit te voeren naar de ervaringen van de cliënten. De uitkomsten daarvan worden gebruikt voor het verbeteren van het beleid en de uitvoering ervan. De wet bepaalt dat gemeenten de uitkomsten van de onderzoeken jaarlijks doorgeven aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Als gemeente is het mogelijk om uw eigen toelichting te geven op de cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD). Dit helpt gebruikers om het verhaal achter de cijfers over uw gemeente beter te begrijpen of in de juiste context te zien. Zo kunnen deze gebruikers – zoals raadsleden, beleidsmedewerkers of inwoners - de cijfers beter interpreteren en toepassen.
Huurders van corporatiewoningen besteden gemiddeld 32% van hun netto inkomen aan woonlasten (huur, energie en belastingen). Particuliere huurders zijn gemiddeld 37% van hun inkomen kwijt aan de totale woonlasten. Dat blijkt uit de op 11 juni verschenen Lokale Monitor Wonen 2019 van Aedes, Woonbond, G4, G40 en VNG.
Met ingang van 2019 geldt een vast tarief voor de eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen die gemeenten vanuit de Wmo verstrekken: het zogenoemde abonnementstarief Wmo. Het ministerie van VWS zal de komende jaren monitoren welke effecten de invoering van dit abonnementstarief heeft op de omvang en de duur van het gebruik van maatwerkvoorzieningen en op de uitgaven daarvoor.
Woensdag 8 mei, verschijnen op de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van Waarstaatjegemeente, de nieuwe gemeentelijke cijfers over Jeugd en Wmo. De cijfers hebben betrekking op 2018. Er is landelijk een aantal opvallende resultaten te zien.
Sinds vandaag is de nieuwe versie van het gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente live! Het platform is op een aantal punten ingrijpend vernieuwd, op basis van uw wensen als gebruiker. Zo krijgt u meer mogelijkheden voor maatwerk en hergebruik en heeft Waarstaatjegemeente ook een nieuw uiterlijk gekregen.
Gemeenten voeren jaarlijks een cliëntervaringsonderzoek (CEO) uit onder hun inwoners die gebruikmaken van maatwerkvoorzieningen uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). De uiterste datum om gegevens aan te leveren over het jaar 2018 is 31 januari 2019.
De aanleverperiode van gegevens voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein is verlengd. U heeft nu tot en met vrijdag 5 oktober de tijd om uw Wmo-gegevens en uw bestanden over Kosten Wmo, Jeugd en SBW over de eerste helft van 2018 aan te leveren. Tot die tijd kunt u ook nog een eventuele herlevering over de tweede helft van 2017 doorgeven.
Vandaag start voor gemeenten de aanleverperiode voor de gegevens van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD). U kunt uw data bij het CBS aanleveren tot en met vrijdag 28 september 2018.
Waarstaatjegemeente biedt nu een update van de cijfers over het lidmaatschap van sportverenigingen in de 380 Nederlandse gemeenten. Deze gegevens zijn te vinden in het gemeentelijk rapport en de database van het dashboard Gezondheidsverschillen. Het gaat hierbij uitsluitend om lidmaatschappen bij sportverenigingen die zijn aangesloten bij NOC*NSF. De cijfers zijn ook van de sportkoepel afkomstig.
Waarstaatjegemeente is voortdurend in ontwikkeling. Niet alleen omdat er steeds meer mogelijkheden met de data en het platform zelf ontstaan, maar ook omdat we steeds beter willen aansluiten bij de wensen van onze bezoekers.
Op verzoek van gemeenten en in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties doet VNG Realisatie de komende maanden onderzoek naar de digitale dienstverlening van gemeenten.
Gemeenten voeren jaarlijks een cliëntervaringsonderzoek (CEO) uit onder hun inwoners die gebruikmaken van voorzieningen uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Gemeenten kunnen de resultaten van dit onderzoek inzetten voor het verbeteren van hun beleid en de uitvoering ervan. De resultaten worden naar verwachting in het najaar gepubliceerd binnen de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein, onderdeel van het gemeentelijke dataplatform Waarstaatjegemeente. Voor meer informatie over het aanleveren en de aanleverinstructie zie de website van VNG Realisatie.
Op 28 juni zijn op de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD), onderdeel van Waarstaatjegemeente de nieuwe gemeentelijke cijfers gepubliceerd over de Participatiewet en de zogenoemde stapeling van voorzieningen. Die laatste cijfers geven inzicht in het aantal huishoudens dat gebruikmaakt van meerdere gemeentelijke voorzieningen. De stapelingscijfers zijn een combinatie van de eerder gepubliceerde data over Wmo en Jeugd en de nu gepubliceerde Participatiedata. De gegevens hebben betrekking op het tweede halfjaar van 2017. Voor de 315 gemeenten die hun cijfers hebben aangeleverd – ruim 83 procent van het totaal - zijn nu dus de cijfers over heel 2017 bekend op het gebied van Wmo, Jeugd, Participatie en stapeling.
Huurders van sociale huurwoningen (maandhuur tot 710 euro) besteden een groot deel van hun inkomen aan woonlasten*, zowel bij verhuurders in de commerciële sector als bij woningcorporaties. Voor huurders van een corporatiewoning is dit 31,2%. In de commerciële sector is dat 31,7%.
Vandaag publiceert Waarstaatjegemeente.nl de nieuwe gemeentelijke cijfers over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg. Van de 380 Nederlandse gemeenten maken 318, ruim 83 procent, hun cijfers over de Wmo op dit platform openbaar. Deze gegevens hebben betrekking op het tweede halfjaar van 2017. De data met betrekking tot de Participatiewet en de ‘stapeling’ van voorzieningen volgen naar verwachting begin juli.
Hoe ver is uw gemeente met digitalisering? En hoe beoordelen inwoners en ondernemers de dienstverlening door de gemeente? Dat is nu in één oogopslag zichtbaar via het nieuwe dashboard Dienstverlening en Digitalisering, onderdeel van Waarstaatjegemeente.nl. Dit nieuwe onderdeel is een initiatief van de Werkgroep Monitor Doelgerichte Digitalisering, waarin vertegenwoordigers van dertig gemeenten samenwerken. Met het dashboard komt VNG Realisatie tegemoet aan de wens van gemeentelijke professionals op het gebied van dienstverlening en informatievoorziening.
De aanleverperiode van gegevens voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein is verlengd. U heeft nu tot en met vrijdag 23 maart de tijd om uw Wmo-gegevens en uw bestanden over Kosten Wmo, Jeugd en SBW over de tweede helft van 2017 aan te leveren. Tot die tijd kunt u ook nog een eventuele herlevering over de eerste helft van 2017 doorgeven.
Wij hebben besloten de aanleverperiode nogmaals te verlengen omdat ons opviel dat een aantal gemeenten de aanlevering nog niet voltooid had op de eerder gestelde deadline. Wij willen deze gemeenten graag de kans geven om toch gebruik te maken van de monitor. Zo willen we ook voorkomen dat het aantal deelnemende gemeenten terugloopt. In dat geval zouden gemeenten zichzelf met minder andere gemeenten kunnen vergelijken.
Voor meer informatie over de aanlevering kunt u het aanleverprotocol (PDF) raadplegen. Ook heeft op 13 februari een webinar plaatsgevonden over de aanlevering. Dat kunt u nog steeds terugkijken.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u ons bereiken via waarstaatjegemeente@vng.nl. Voor technische vragen kunt u terecht bij het CBS via monitorsociaaldomein@cbs.nl.
De website waarstaatjegemeente.nl heeft in 2017 meer dan 440.000 bezoekers mogen verwelkomen. Dat is een toename van 60% ten opzichte van 2016 en een verviervoudiging sinds de lancering in 2014.
In de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein vindt u de meest recente cijfers die samen een beeld geven van het sociaal domein. De cijfers worden gepubliceerd op Waarstaatjegemeente.nl en bieden gemeenten en gemeenteraden op elk gewenst moment inzicht tot op wijkniveau. U kunt hier ook een vergelijking maken met bijvoorbeeld andere gemeenten, uw provincie of heel Nederland.
VNG Realisatie organiseert op dinsdag 13 februari a.s. van 10:00 tot 11:00 uur een webinar om het aanleveren van gegevens voor de nieuwe Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein toe te lichten. Het protocol voor aanleveren is licht aangepast. Zie het protocol (PDF 1,37 MB) met alle informatie over het aanleverproces, inclusief belangrijke deadlines en richtlijnen.
Vandaag zijn de nieuwe gemeentelijke cijfers van participatie en stapeling over het eerste half jaar 2017 gepubliceerd op Waarstaatjegemeente.nl. Dit jaar publiceren 312 gemeenten cijfers over stapeling op de website waarop gemeenten hun cijfers kunnen vergelijken met het landelijk gemiddelde of met andere gemeenten.