Uit de nieuwste cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD) blijkt dat 32% van de 75-plussers in Nederland in het eerste halfjaar van 2024 gebruik maakt van een Wmo-maatwerkvoorziening. De cijfers, gepubliceerd door het CBS, zijn nu beschikbaar op Waarstaatjegemeente.nl.
Bekijk de cijfers van uw gemeente in de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein
Uit de cijfers blijkt dat het aantal Wmo-cliënten op landelijk niveau redelijk gelijk blijft. Ongeveer 1 op de 15 Nederlanders deed in het eerste halfjaar van 2024 een beroep op een Wmo-maatwerkvoorziening, zoals hulp bij het huishouden. Wmo-ondersteuning kan ook aangeboden worden als algemene voorziening.
De GMSD biedt naast inzicht in het totaal aantal unieke cliënten ook gedetailleerde informatie over het gebruik van diverse voorzieningen. Hierbij wordt onder andere onderscheid gemaakt tussen hulp bij het huishouden, ondersteuning thuis, hulpmiddelen en diensten en verblijf en opvang. Deze gegevens worden verder uitgesplitst naar persoonskenmerken, waardoor gemeenten een nog scherper beeld krijgen van het gebruik van de Wmo door hun inwoners.
In de eerste helft van 2024 maakte 32% van de 75-plussers in Nederland gebruik van een Wmo-maatwerkvoorziening. Bijna 18% van deze groep ontving hulp bij het huishouden. Het gebruik varieert echter sterk per gemeente en wordt onder andere beïnvloed door demografische factoren en lokale beleidskeuzes.
Via het gemeentelijke rapport van de GMSD en dashboard op Waarstaatjegemeente.nl kunnen gemeenten specifieke cijfers inzien en vergelijken.
De Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein heeft als hoofddoel gemeenten te voorzien van betrouwbare en inzichtelijke data over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het CBS heeft het verwerkingsproces grondig geëvalueerd en verbeterd, wat heeft geresulteerd in data van hogere kwaliteit en minder foutgevoeligheid. Dankzij deze verbeteringen kunnen gemeenten nu nog gerichter worden ondersteund.
In 2024 leverden 336 van de 342 gemeenten gegevens aan; een recordaantal dat bijdraagt aan een consistentere en betrouwbaardere dataset.
Een deel van de openbare gegevens zijn met terugwerkende kracht vanaf 2017 opnieuw berekend. Dit heeft geleid tot lichte afwijkingen in de cijfers voor sommige jaren, die per gemeente kunnen variëren. Gemeenten waar relatief grote afwijkingen zijn vastgesteld, worden hierover geïnformeerd via de coördinator van de GMSD. Heeft u vragen dan kunt u een e-mail sturen naar waarstaatjegemeente@vng.nl onder vermelding van GMSD.
De GMSD is tot stand gekomen vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering en het bijbehorende fonds GGU. Maakt uw gemeente al gebruik van de collectieve oplossingen voor onder meer het sociaal domein, de fysieke leefomgeving en op het gebied van digitalisering? Er zijn meer dan 100 producten en diensten, die de VNG samen met gemeenten ontwikkelt en beheert voor een effectieve lokale uitvoeringspraktijk. Lees meer over de GGU.