Welkom op de startpagina van het Sociaal Domein. Gemeenten vervullen belangrijke taken op het gebied van Wmo, jeugd, werk & inkomen en gezondheid. De dashboards, rapporten en toepassingen bieden relevante inzichten in actuele maatschappelijke vraagstukken, zoals gezondheidsverschillen, jeugdhulp en ontwikkelingen in het gebruik van voorzieningen. Bekijk ook eens het Monitoroverzicht Sociaal Domein en Gezondheid, waar alle relevante dashboards en monitors over deze thema's op een centrale plek worden verzameld.
In dit dashboard treft u de belangrijkste selectie van indicatoren over de Wmo, Jeugd en Participatiewet aan. Het biedt inzicht in cliëntaantallen per voorziening. Centraal staan de data over Wmo-cliënten uit de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein.
In dit verdiepende rapport zijn voor elke deelnemende gemeente extra grafieken, tabellen en toelichtingen beschikbaar van indicatoren die raakvlakken hebben met het sociaal domein.
Dit dashboard zoomt in op de wijken van gemeenten en maakt vergelijkingen tussen wijken mogelijk. Het biedt onder andere informatie over demografische kenmerken en het voorzieningengebruik binnen de Wmo en Jeugd.
In dit rapport wordt ingezoomd op deze specifieke vorm van zorg en ondersteuning die de Wmo biedt. Hierbij worden clientkenmerken uitgelicht en inzicht geboden in verhuisbewegingen.
Het Wmo voorspelmodel voorspelt het Wmo-gebruik per gemeente tot vijf jaar vooruit. Deze informatie geeft inzicht in de ontwikkeling van het gebruik van de Wmo, en biedt sturingsmogelijkheden voor beleidsvraagstukken, inkoop en financiën.
Deze tool vergelijkt populatie- en beleidskenmerken van gemeenten binnen Nederland. Zo kunnen gemeenten vergelijkbare gemeenten in het sociaal domein buiten hun eigen regio of provincie vinden.
Om de voortgang op de actielijnen en de implementatie van de Norm voor Opdrachtgeverschap Beschermd Thuis en Maatschappelijke Opvang te kunnen volgen, zijn twee dashboards ontwikkeld waarin de voortgang per regio op gebied van Beschermd Thuis en de Aanpak Dakloosheid inzichtelijk is gemaakt.
Op dit dashboard vindt u lokale cijfers over de werkende en werkloze populatie, de baankansen, het aantal uitkeringen en de re-integratietrajecten.
Op dit dashboard vindt u gegevens over verschillende aspecten die samenhangen met het veilig opgroeien en ontwikkelen van jongeren in de gemeente, en de ondersteuning die onder andere vanuit Jeugdhulp wordt geboden.
Op dit dashboard is een selectie gemaakt van cijfers over die benodigd zijn voor een integrale aanpak van gezondheidsverschillen. Ook biedt het dashboard inzicht in gegevens rondom geboortezorg en de kansrijke start van pasgeborenen.
Gebruik makend van gegevens van ziekenhuizen en spoedeisende hulpposten heeft VeiligheidNL tellingen van valongevallen bij 65-plussers gemaakt, die u hier per gemeente kunt vergelijken.
Dit rapport omvat 31 gebiedsindicatoren die iets zeggen over de gezondheidssituatie van de inwoners van gemeenten, gezondheidsverschillen en factoren die hierop van invloed zijn. Deze informatie is essentieel voor een integrale aanpak van gezondheidsachterstanden.
Gezondheidsverschillen zijn er niet alleen tussen gemeenten; ook binnen gemeenten zijn er vaak opvallende verschillen. In dit rapport zoomen we in op de verschillen tussen de wijken in de gemeente.
Dit dashboard biedt inzicht in het aantal inwoners dat gebruik maakt van diverse zorgsoorten, en de uitgaven die daarmee gemoeid zijn. De gegevens volgen uit de zorgdeclaratiedata die verwerkt wordt door Vektis.
Het dashboard toont informatie over het mentale welzijn van jongeren, de sociale cohesie in de samenleving en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Hiermee kunnen inzichten worden ontwikkeld over de nasleep van de Covid19-crisis.
De ontwikkeling van de aantallen leerlingen, de prognose van de aantallen leerlingen, de verbinding van opleiding met de arbeidsmarkt en de situatie van kwetsbare leerlingen zijn enkele thema's die in dit dashboard worden behandeld.
Dit dashboard bevat informatie over het aantal sportende inwoners, het aantal musea en het aantal monumenten in een gemeente.
Op dit dashboard vindt u informatie over de inzet en de beschikbaarheid van combinatiefunctionarissen (sport- en cultuurcoaches) in gemeenten. Het doel van deze regeling is Nederlanders te motiveren voor deelname aan sport en/of cultuur.